Zıpkınla Avcılığın Gelişim Basamakları;
Zıpkınla avcılığa ilk başlangıçtan zirveye doğru yol aldıkça , süreçte avcının ana amacı belirli basamaklarla değişkenlikler gösterir. Gerçekte bu basamaklar zaman zaman birbiri içine girebilir. Gri ton her zaman vardır. Carleton Coon’un avcılığın basamakları sıralaması Zıpkınla Avcılığa uyarlandığında gelişim basamakları aşağıdaki düzendedir.
1) Öğrenme Basamağı:
Avcının temel donanımlarını (ekipmanlarını) tanıma ve kullanmayı öğrenme aşamasıdır. Bu aşamada ;
a) Ana amaç zıpkınla nişan alma becerisinin geliştirilmesi ve ulaştığı düzeyi çevresine gösterebilme çabalarını kapsar.
b) Meralarda yapmış olduğu hataları sıklıkla tekrarladığının farkında değildir.
c)Doğal kaynakların, nesli tehlikede olan türlerin gelecek kuşaklara aktarılması ile ilgili ana konularla hiç ilgilenmez.
2) Sınırlara (limitlere) ulaşım basamağı :
Av sayısı yada miktarının çok önemsendiği basamaktır.
a) Ana amaç yasal olarak belirlenmiş limitlere kadar ulaşmaktır. Limit 5Kg. balık ise, tamamlayana kadar sınırlarını zorlar.
b) Av gününün başından sonuna kadar meradan çıkmama duygusu hakimdir.
c) Her dalış günü sonrası, avlarını çevresine gösterme arzusu ön plandadır.
d) Sohbetlerinde hep kaç tene balık avladığı vurgulanır.
3) Trofe Basamağı:
Seçilmiş, kayda değer av vurma aşamasıdır.
a) Amaç herhangi bir balık değil , avlanabileceğinden emin balıklar arasından dikkatle seçilmiş,belirgin özellikleri olan birinin avlanmasıdır.
b)Hangi balığı ne zaman kaç tane avlayacağını önceden planlar.
c) Bazen balığın kaçması onu sevindirir.
4) Yöntem Basamağı:
a) Avlanmayı daha fazla beceri gerektiren, zorlaştıran , ava daha fazla kaçıp kurtulma olanağı sağlayan yöntemlere yönelir.
b) Bu aşamada , meranın bulunduğu bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel değerleri hakkında bilgilenme ihtiyacı oluşur.
5) Sportmenlik Basamağı:
a) Bu aşamada , avcının amacı , yaşam sürecindeki kazanımlarının, gelecek nesillere bir disiplin içinde aktarımıdır.Bu düzeye en belirgin örnek j. Gusto dur. Bir zamanların zıpkıncı çınarlarından dı.
b)Uzun yıllar boyu geliştirilmiş değer yargıları, doğa ile ilgili denge kavramları,çevre bilinci, yaşama verilen değer, doğa ve yaşam sevgisi gibi öğeler ön plandadır.
c) Yakın çevresindeki genç avcılar , bu aşamadakini savunduğu ilke ve evrevsel değerlerden dolayı anlamakta zorlanırlar.
d) Kameralı dalışlar, deniz canlılarının kendi ortamındaki güzelliklerinin paylaşımı, bu aşamada yaygındır.Bu aşamaları kazasız belasız ,zevkle tadabilmemiz dileklerimle Sevgi ve Saygılar.