Zıpkınla Balık Avında Kullanılan Malzemeler
Maske-Palet-Şnorkel-Zıpkın-Dalış Elbisesi- Eldiven-Patik(çorap) Kemer ve Ağırlık-Bıçak Dalış Bilgisayarı-Şamandıra-Fener Kullanılan Temel Malzemelerdir.
Kulak Eşitleme
Dalışa başladığımızda artan dış ortam basıncı kulak zarına baskı yaparak canımızın yanmasına neden olur. Çeşitli kulak eşitleme teknikleri kullanarak orta kulak basıncının değişen dış ortam basıncına eşitleyerek daha derinlere dalış yapabilmemizi sağlar.Kulak eşitleme teknikleri arasında en çok kullanılan teknik valsalva tekniğidir.
Ördek Dalışı ve Doğru Palet Vurmak
Serbest dalış ve zıpkınla balık avında dalışa başlangıç aşamasıdır. Doğru bir teknik ile yapılan ördek dalışı sizi daha derinlere az enerji ve oksijen tüketerek hızlı bir şekilde inmenizi sağlar. Arkasından doğru palet vuruşları ile dalışınız daha konforlu ve uzun süreli olacaktır.
Doğru Nefeslenme ve Dinlenme
Doğru yapılan bir nefeslenme tekniği ile nefes tutma süreniz çok daha uzun olacaktır. Dalış derinliği ve süresine göre iki dalış arasında mutlaka 2dk – 3dk. arasında dinlenmeniz gerekir.Dinlenme süreniz ne kadar kısa olursa nefes tutma sürenizde zamanla azalacaktır. Bunun sonuncunda farkında olmadan hiperventilasyon yaparak (Samba-Senkop) gibi tehlikeli durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Antreman Çeşitleri
Her spor dalında olduğu gibi zıpkınla balık avında da yapılması gereken antremanlar vardır.Bunların en önemlisi (co2) karbondioksit toleransı antremanlarıdır.
Statik yada dinamik olarak karada yada suda yapılabilmektedir. Diyafram ve Akciğer nefes egzersizleri, vücut esnetmeleri ve fitness antremanları yapılmaktadır. Yapılacak en iyi antreman haftada 3-4 gün zıpkınla balık avı yaparak tecrübe kazanmaktır.
Tehlikelerden Korunmak
Zehirli ve saldırgan deniz canlılarını öğrenmelisiniz. Dalış sırasında şamandıra kullanılmalıdır. Süre ve derinlik limitlerimizi öğrenin ve bunları uygun dalışlar yapın.Hasta,uykusuz alkollu ve dolu mide ile dalış yapmayınız. Dalış esnasında asla hiperventilasyon yapmayınız. Asla Yalnız Dalış Yapmayınız (Never Dive Alone)
Dalış Planlaması nasıl yapılır
• Ne Zaman • Nereye – Ne ile • Kiminle • Ne Avlamaya Gideceğiz
• Avlanma tekniklerinin başında av mevsimi avlanacak mera ve ekipman önemlidir
Zıpkınla Balık Avı Teknikleri
Sığ Su Avcılığı(Başlangıç)-Baskın Tekniği-Derin Su Avcılığı
Bek Avı – Agaşon-Kule Tekniği-Süzülme Tekniği
Değişken Ağırlıklı-Doğaçlama Tekniği-Palejik Avı
Sıkıştırma Avı (Ses İle Avlanma)-Açık Su Avcılığı
Taşaltı Avı-Bulanık Su Avcılığı
Dalışı Bırakma Sinyalleri
Sualtında kalış süremizin azalması
Alınan nefesin artık doyurucu hale gelmemesi
Yukarı çıkınca baş dönmelerinin oluşması
Kulak çınlaması, bulanık görme
Bacak kaslarında seyirme ve kramplar
Titreme – Bel ağrısı
Dudak – El ve tırnakların morarması
Yorgunluk bitkinlik hissi-Mide Bulantısı
— LÜTFEN DİKKAT ! —
KESİNLİKLE YALNIZ OLARAK
DALIŞ YAPMAYINIZ…..
EVDE SİZİ BEKLEYEN BİR AİLENİZ OLDUĞUNU
UNUTMAYIN…